Εισαγωγή στους γραμμωτούς κώδικες

Γραμμικοί κώδικες για προϊόντα λιανικής

 • Οι γραμμικοί κώδικες χρησιμοποιούνται σε προϊόντα λιανικής για να βοηθήσουν τους εμπόρους λιανικής. Χρησιμοποιούνται για σάρωση στο ταμείο, παρακολούθηση αποθεμάτων κ.λπ. Δεν υπάρχουν νομικές απαιτήσεις για γραμμικούς κωδικούς λιανικής, ωστόσο πρέπει να πληρούν τα αποδεκτά πρότυπα της λιανικής βιομηχανίας.
 • Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι γραμμικών κωδικών λιανικής:
  Το EAN13 – 13 ψηφία παγκοσμίως μοναδικοί γραμμωτοί κωδικοί που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά – μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα παγκοσμίως.UPC (ονομάζεται επίσης UPC-A) – 12 ψηφία παγκόσμιοι μοναδικοί γραμμωτοί κώδικες που χρησιμοποιούνται συνήθως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα παγκοσμίως.
 • Οι αριθμοί γραμμωτού κώδικα EAN13 και UPC μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε προϊόν λιανικής εκτός από βιβλία και περιοδικά.
 • Τα βιβλία απαιτούν έναν αριθμό ISBN, ο οποίος μετατρέπεται σε γραμμωτό κώδικα ISBN (σε μορφή EAN13).
 • Τα περιοδικά απαιτούν έναν αριθμό ISSN, ο οποίος μετατρέπεται σε γραμμωτό κώδικα ISSN (σε μορφή EAN13).
 • Όλοι οι νόμιμοι γραμμικοί κωδικοί λιανικής (συμπεριλαμβανομένων των δικών μας) προέρχονται από το σύστημα GS1. Μπορείτε να αποκτήσετε τους γραμμωτούς κώδικες σας απευθείας από το GS1, ωστόσο αυτό είναι ΜΟΝΟ μια συμφωνία αδειοδότησης και συνήθως θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε έντυπα συμμετοχής πολλών σελίδων, να πληρώσετε τέλη συμμετοχής και ετήσια τέλη ανανέωσης και στη συνέχεια να περιμένετε για έγκριση. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε τους γραμμικούς κωδικούς σας από μια γνήσια εταιρεία μεταπωλητών γραμμωτού κώδικα όπως εμείς.
 • Οι αριθμοί λιανικής γραμμωτού κώδικα είναι μοναδικά παγκοσμίως και προστατεύονται. Δεν μπορείτε απλώς να δημιουργήσετε αριθμούς γραμμωτού κώδικα για χρήση (εκτός εάν πουλάτε ΜΟΝΟ τα προϊόντα σας στο δικό σας κατάστημα). Οι αριθμοί γραμμωτού κώδικα πρέπει να αγοραστούν ή να ληφθούν από νόμιμη πηγή γραμμικού κώδικα.
 • ΔΕΝ υπάρχει κωδικοποίηση πληροφοριών προϊόντος σε γραμμικούς κωδικούς λιανικής. Οι αριθμοί γραμμωτού κώδικα είναι καθαρά μοναδικοί αριθμοί, που αντλούνται αποτελεσματικά από μια μεγάλη διεθνή βάση δεδομένων και διατίθενται σε εσάς. Οι γραμμές του γραμμικού κώδικα κωδικοποιούν ΜΟΝΟ τον αριθμό που εμφανίζεται κάτω από τις γραμμές. Η σάρωση των ράβδων είναι ένας γρήγορος τρόπος εισαγωγής του αριθμού γραμμωτού κώδικα σε ένα σύστημα υπολογιστή λιανικής, έτσι ώστε οι πληροφορίες του προϊόντος, οι τιμές κ.λπ. να εμφανίζονται στο ταμείο.
 • Ο πωλητής λιανικής πρέπει να συνδέσει χειροκίνητα τον αριθμό γραμμωτού κωδικού σας με τις λεπτομέρειες του προϊόντος σας στο σύστημά του. Όταν ένας έμπορος λιανικής λαμβάνει για πρώτη φορά το προϊόν σας, είτε θα σαρώσει τον γραμμωτό κώδικα είτε θα πληκτρολογήσει τον αριθμό γραμμικού κώδικα στο σύστημα του υπολογιστή του. Θα εισάγουν επίσης τις πληροφορίες προϊόντος π.χ. όνομα προϊόντος, περιγραφή, τιμή λιανικής, προμηθευτής κ.λπ. Μετά από αυτό, όταν σαρωθεί ο γραμμωτός κώδικας στο ταμείο, θα εμφανιστούν οι σωστές πληροφορίες. Μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής θα σας ζητήσουν να εισαγάγετε όλες αυτές τις πληροφορίες σε μια φόρμα, η οποία στη συνέχεια εισάγεται αυτόματα στο σύστημα του υπολογιστή τους.
 • Απαιτείται διαφορετικός αριθμός γραμμικού κώδικα για κάθε μοναδικό προϊόν – και στη συνέχεια μπορείτε να πουλήσετε χιλιάδες ή εκατομμύρια του ίδιου προϊόντος με τον ίδιο αριθμό γραμμικού κώδικα σε αυτό. Για παράδειγμα, εάν έχετε 3 διαφορετικά προϊόντα και το καθένα έχει 5 διαφορετικά χρώματα, θα χρειαστείτε 3 x 5 = 15 γραμμωτούς κώδικες.
 • Ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετήσετε έναν γραμμωτό κώδικα στο προϊόν σας είναι να ενσωματώσετε την εικόνα του γραμμικού κώδικα στη σχεδίαση της συσκευασίας του προϊόντος σας. Παρέχουμε τις εικόνες γραμμωτού κώδικα για εκτύπωση στο προϊόν σας. Εάν έχετε ήδη εκτυπώσει τη συσκευασία του προϊόντος σας, τότε μπορείτε να προσθέσετε έναν γραμμωτό κώδικα χρησιμοποιώντας μια ξεχωριστή αυτοκόλλητη ετικέτα.
 • Οι αριθμοί γραμμωτού κωδικού λένε ΤΙΠΟΤΑ σχετικά με τη χώρα προέλευσης του προϊόντος ή την εταιρεία. Τα πρώτα ψηφία ενός αριθμού γραμμωτού κώδικα δείχνουν ΜΟΝΟ τη χώρα προέλευσης του ΑΡΙΘΜΟΥ BARCODE. Οι αριθμοί μας ξεκινούν με 07 που δείχνει ότι ο ΑΡΙΘΜΟΣ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Έχουμε χιλιάδες πελάτες που χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες γραμμωτούς κώδικες σε 100+ χώρες χωρίς κανένα πρόβλημα.
 • Οι γραμμικοί κώδικες μας μπορούν να σαρωθούν από ΟΛΟΥΣ τους λιανοπωλητές ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ. Ωστόσο, μια πολύ μικρή ομάδα λιανοπωλητών έχει επιπλέον απαιτήσεις που περιορίζουν τους γραμμικούς κώδικες. Για λεπτομέρειες σχετικά με την αποδοχή γραμμωτού κώδικα παγκοσμίως, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://barcode1.gr/barcode-acceptance/
 • Οι γραμμικοί κώδικες μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ΟΛΕΣ τις χώρες, εκτός πιθανώς στην Κίνα. Ορισμένοι Κινέζοι διανομείς επιμένουν ότι τα προϊόντα που διανέμουν έχουν έναν αριθμό γραμμικού κώδικα που προέρχεται από το GS1 στη χώρα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν λανθασμένα ότι τα πρώτα ψηφία ενός αριθμού γραμμωτού κώδικα δείχνουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Αυτό είναι αναληθές. Αυτή η ατυχής λανθασμένη άποψη μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή για ορισμένους κατασκευαστές που θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, καθώς αυτοί οι Κινέζοι διανομείς πιέζουν τον κατασκευαστή να αποκτήσει γραμμωτούς κωδικούς GS1 – η συμμετοχή στο GS1 είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, με συνδρομές και ετήσια τέλη, συν δικηγόρους και συλλέκτες χρεών εάν δεν πληρώνετε τα τέλη ανανέωσης
 • Οι λιανικοί γραμμικοί κώδικες δεν χρειάζεται να εγγραφούν, ωστόσο μπορείτε να τους καταχωρίσετε αν θέλετε. Εάν αγοράσετε γραμμικούς κωδικούς λιανικής (EAN ή UPC) από την εταιρεία μας, θα μπορείτε να καταχωρίσετε δωρεάν τους αριθμούς γραμμωτού κώδικα και τα στοιχεία του προϊόντος σας στη Διεθνή Βάση Δεδομένων γραμμωτού κωδικού.

Γραμμωτοί κωδικοί για χαρτοκιβώτια

 • Οι γραμμικοί κώδικες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χαρτοκιβώτια που περιέχουν προϊόντα λιανικής Αυτά τα χαρτοκιβώτια χρησιμοποιούνται για αποστολή και αποθήκευση.
 • Οι γραμμωτοί κωδικοί ITF-14 είναι οι συνηθισμένοι γραμμωτοί κωδικοί για χαρτοκιβώτια:
  Αυτοί είναι 14 ψηφία με βάση τον αριθμό γραμμωτού κωδικού του προϊόντος λιανικής μέσα στο κουτί.
  Αυτά είναι ΜΟΝΟ για κουτιά για αποστολή και αποθήκευση. Εάν το χαρτοκιβώτιο πωλείται σε επίπεδο λιανικής, θα πρέπει να έχει γραμμικό κωδικό λιανικής (EAN13 ή UPC) και όχι γραμμικό κώδικα ITF-14 (π.χ. μια περίπτωση κρασιού μπορεί να αγοραστεί ως ενιαία μονάδα από έναν πελάτη, επομένως θα χρειαζόταν γραμμικό κώδικα λιανικής – EAN13 ή UPC).
  Οι γραμμωτοί κώδικες ITF-14 έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τους γραμμικούς κωδικούς λιανικής και πρέπει να έχουν μια βαριά οριζόντια γραμμή πάνω και κάτω.